Karjalaisen kauppapaikan tarina

Kuule; Haeppa kyökistä vehnäskahvit ja istuppa varsin alas, niin haastellaan.

Sinä mahat olla perillä siitä, että ennen vanhaan Pohjois-Karjalan maisemilla tehtiin kauppaa lähes yksinomaan kulkukauppiaiden ja kamasaksojen kanssa. Kauppiaat tulivat ihmisten luo, kiersivät talosta taloon ja kaivoivat kontistaan sitä, mitä talossa vailla oltiin.

Vaikka alkeellista peliä se nykyvinkkelistä katsoen oli, mutta niin siinä vaan luotiin pohja karjalaiselle kaupankäynnille, jota on maailman sivu kuvailtu sellaisilla laatusanoilla kuin rehti, luotettava ja asiakaslähtöinen. Eivätkä näitä määreitä keksineet kauppiaat itse, asiakkaiden kertomana ilmoille tulivat. Karjalan kaupparaitti yhdisti idän ja lännen. Kauppa yhdisti myös ihmiset. Sitä tehdessä ylitettiin niin luokkarajat kuin heimojaotkin, universaali oli kaupankäynnin kieli. 

Sitä se on yhä edelleen. Eivät ole menneet vuosikymmenet mainetta nakertaneet. Valtimo, Lieksa, Juuka, Nurmes, koko tämä Pielisen Karjalan kaunismaisemainen seutu, kummasti ovat nämä kauppapaikat pintansa pitäneet. Tai kasvanut se maine oikeammin on, sillä tätä nykyä tuottajien ja kauppiaiden tarjonta ei kulje enää yhdessä repussa. On tavaraa hyllytolkulla ja tarvinnan alainen tavara löytyy varmasti omalta alueelta.

Ja jos et usko, niin arveleppa tätä: ennen vanhaan saattoi kaupantekijä pistäytyä Karjalaan rajan takaa, mutta nykyisin sieltä tuleekin ostaja. Vieläpä tyytyväinen sellainen, kerran hyvinpalveltuna toisenkin kerran tuleva. Eikä se yksin se idästä tuleva mitään, mutta kun niitä kaupoilletulijoita riittää lännempänäkin, savolaiset ja kainuulaiset ovat aina osanneet antaa arvon karjalaisille kauppialle.

Että semmoista. Joko sinä kahvit joit? No hyvä, sillä kahville tästä lähden minäkin. Vaan mietippä vielä näitä asioita. Käy kaupalla, tue oman seudun kaupankäyntiä, vaali hyviä vanhoja perinteitä. Niin ne vaalivat nämä Pielisen Karjalan kauppiaatkin. Eivätkä vaali turhaan, sillä sujuva kaupankäynti ja sen myötä alueelle saapuvat uudet asiakkaat tuovat seutukunnalle vaurautta – jos kohta myös lujittavat entuudestaan hyvää mainetta.